Vereniging tot behoud van boer en milieu
Vrijstellingsregeling bovengronds aanwenden
Kampereiland, 20 maart
Als Vereniging voor Behoud Boer en Milieu (hierna VBBM) zijn we blij met de ontwikkeling om bovengronds aanwenden van (drijf)mest juridisch te borgen vanuit wetgeving. Onze leden willen werken met de natuur en haar wetten en wanneer deze niet in strijd zijn met de wetgeving van de overheden dan geeft dat rust en vertrouwen om als rentmeesters op de juiste manier de bodem en het milieu te dienen.
Als VBBM zijn wij al meer dan 35 jaar actief aan het zoeken naar de juiste manier om de bodem te verzorgen, zodat zij een gezond gewas produceert dat resulteert in gezond vee, dat op haar beurt gezond voedsel oplevert en daarnaast gezonde mest. Wanneer de gezonde mest op het juiste moment bovengronds aangewend wordt, resulteert dat in een gezondere bodem en gaat de kringloopspiraal weer omhoog. Dit resulteert in een gezond bedrijfsresultaat en een gezonde bedrijfsontwikkeling. Onze leden laten dit zien in de praktijk.
Hier volgen een aantal redenen waarom bovengronds aanwenden van (drijf)mest voor onze bedrijven in praktijk zo belangrijk zijn:
-Bovengronds aangewende mest geeft een betere verdeling (letterlijk: elk grassprietje een beetje). -Bovengronds aangewende mest komt voldoende in contact met zuurstof, waardoor er een gezonde afbraak/ omzetting kan plaatsvinden.
-Bovengronds aangewende mest komt in aanraking met UV-licht, die mogelijk schadelijke bacteriën en organismen kan reduceren.
-Bovengronds aangewende mest geeft na langdurige afgifte van mineralen ook een snelle bladbemesting.
-Bovengronds aangewende mest doet een beroep op/ stimuleert het gezonde bodemleven, die van boven naar onder werken (diverse insecten, wormen, bacteriën, schimmels, enz.).
-Bovengronds aangewende mest stimuleert met het gezonde bodemleven weer grotere organismen (diverse (weide)vogels, muizen, mollen, hazen, kleine en grote roofdieren), die hun bijdrage leveren aan de kringloop.
-Bovengronds aangewende mest draagt met haar grote diversiteit aan leven, bij aan een bodem die beter water en lucht kan infiltreren en kan daarmee meer water/ mineralen vasthouden. Dit resulteert in een betere vruchtbaarheid.
-Bovengronds aanwenden van mest vraagt minder vermogen (brandstof) om uit te rijden. -Bovengronds aanwenden van mest gebeurt met lichtere machines, waardoor de bodem minder verdicht wordt.
-Bovengronds aanwenden wordt gedaan met kleinere giften die de bodem niet overvoedt voor hogere benutting
De vraag kan gesteld worden, als het bovengronds aanwenden zo positief uitwerkt, waarom het dan jaren geleden met de wet verboden is geworden. Het antwoord ligt in een ontwikkeling die heeft plaatsgevonden in de landbouw. Die ontwikkeling resulteerde in hogere stikstof emissies in de mest, die, wanneer in hoge mate aanwezig, belastend werken op het milieu.
Deze emissies worden gevormd door een grote hoeveelheid input van (kunstmatige) eiwitten en energiebronnen. Daarnaast wordt er met een verkeerde bewaring (gebrek aan zuurstof/koolstof en gunstige micro-organismen) een rottingsproces in gang gebracht dat ook weer resulteert in hoge emissies. De leden die verbonden zijn aan onze vereniging werken anders en produceren daarmee een mest die geen hoge emissies bevatten.
Onze uitgangspunten liggen bij een lage input van eiwit. Hierdoor komt er minder (onverteerd) eiwit in de mest en hoeven er minder (kunstmatige)energiebronnen gevoerd te worden. Hierdoor vindt er een natuurlijke rijping plaats in plaat van rotting. Waar het in praktijk mis lijkt te gaan, corrigeert de veehouder met (natuurlijke) toevoegingen als koolstof/ vitaminen/ mineralen en effectieve micro-organismen om het proces de goede kant op te sturen. De praktijk bij onze leden laat zien dat dit resulteert in een vermindering van (kunst)mestgebruik, bestrijdingsmiddelen, medicijnen en geïmporteerd voer.
Jarenlang worden er door onze leden mestmonsters genomen, waarin de ontwikkeling van deze gedachtegang te zien is. Uit onderzoek naar onze mestmonsters (meer dan 1000 monsters)kunnen wij statistisch aantonen dat sinds de invoering van vrijstelling de totale hoeveelheid stikstof onder de forfaitaire waarden liggen (zie figuur 1.)

Figuur 1. Totale hoeveelheid stikstof van de VBBM bedrijven ten opzichte van de forfaitaire norm.
Tot slot: De wetgeving is gebaseerd op hoge stikstofemissies. Bij onze leden zijn de emissies niet zo hoog: wat er niet in de mest zit, komt er ook niet uit. Als vereniging willen wij ons inzetten voor het innoveren, onderzoeken en verspreiden van kennis rondom emissiearme kringlooplandbouw. Graag helpen wij vanuit onze visie om de juiste wetgeving tot stand te brengen. Hierover kunt u contact met ons opnemen via contact@devbbm.nl .
Hoogachtend,
Ben Jan Netjes
Voorzitter VBBM