In memoriam Jaap van Bruchem
6 juni 1945- 11 november 2021
Wij als VBBM bestuur en leden hebben grote waardering voor Jaap zijn inzet voor de sector. Met zijn praktische en nuchtere instelling was hij 1 van de weinige wetenschappers die dacht en handelde vanuit het perspectief van de veehouder. Dit werd hem niet altijd in dank afgenomen binnen de wereld van de wetenschap waardoor zijn kennis en kunde slechts beperkt bleef tot een gering deel van melkveehoudend Nederland. Dit deel melkveehouders plukt echter nog iedere dag de vruchten van Jaap zijn bevlogenheid. Gezonde bodem als basis, eiwitarm en structuurrijk rantsoen, gezonde koeien en een goed inkomen voor de boer en boerin!
Hierbij een terugblik van Jaap zijn leven;
Jaap geboren als zoon van een zelfkazende melkveehouder, was en is een boer in hart en nieren. Maar zijn overtuiging was, dat hij als onderzoeker in Wageningen aan de WUR meer voor de melkveesector kon betekenen, dan als praktische boer.
Na een werkbezoek/ uitwisseling in Indonesië kwam Jaap tot het inzicht dat de mest van de koe belangrijker is dan de melk in Indonesië. Met gerijpte mest voed je het bodemleven, het bodemleven voedt de plant (in Indonesië is geen kunstmest). De stikstof benutting in een levende bodem kan hoger zijn dan 100 %, in de koe 34 %.
Bij terugkomst uit Indonesië , heeft Jaap het VBBM bestuur uitgenodigd voor een gesprek met als doelstelling een samenwerking. De bevindingen/ ervaring van structuurrijk en eiwitarm rantsoen opgedaan in Indonesië , in de praktijk brengen bij melkveehouders in Nederland. In die vergadering is in goed overleg bepaald dat samenwerking met de VBBM niet de beste weg was om dit uit te dragen.
Jaap heeft de PMOV opgericht, met regelmatige bijeenkomsten in de Kombuis, Swifterbant. De WUR heeft Jaap het onderzoeksbedrijf de Minderhoudhoeve in Swifterbant gegeven om het systeem van een rantsoen structuurrijk en eiwit arm in de praktijk te onderzoeken. Het begin was heel spannend maar de koeien deden het goed, op het rantsoen structuurrijk eiwitarm, de drijfmest had een C/N verhouding van 15. Nadat het bodemleven op kracht kwam, gingen de koeien meer melk geven van het eigen ruwvoer. In 2003 heeft de WUR de stekker uit de Minderhoudhoeve getrokken. Jaap van Bruchem is met een gouden handdruk uit zijn functie gezet.
De PMOV heeft nog een aantal jaren na de sluiting van Minderhoudshoeve volgehouden, waren er in begin van PMOV 300 personen op themadag, het liep terug naar 40 personen.
Samenwerking Jaap van Bruchem en VBBM.
Indertijd 1993 werd het emissie arm aanwenden van drijfmest wettelijk verplicht, de VBBM had toen een commissie rechtszaken. In de hoge beroep zaken heeft Jaap opgetreden als deskundige die de advocaat bij stond in technische zaken.
In 2006 heeft de VBBM het getuigschrift ontwikkeld. In die tijd heeft Jaap veel VBBM leden, een bedrijfsbezoek gebracht, om zijn visie van structuurrijk en eiwitarm rantsoen te onderwijzen.
Jaap zijn uitleg:
Een rantsoen is zo samengesteld dat het negatieve OEB heeft en structuurrijk is, dat geeft een holle curve die aantrekt. Meer speeksel 400 ltr. per dag, de pens trekt stikstof uit het bloed. Ureum in de melk 15 en lager, bij 2 ureum is nog altijd een overschot aan stikstof. De drijfmest gaat rijpen in de opslag. Jaap zijn advies maak kunstmest en snijmais overbodig.
Daartegenover was het gebruikelijk rantsoen 16 a 18 % eiwit en niet bewust structuurrijk. Dan krijg je een bolle curve die afstoot, 200 ltr. speeksel, de pens neemt bijna geen stikstof uit het bloed, ureum in de melk 30 en hoger. Rottende drijfmest in de opslag.
Namens bestuur en leden van de Vereniging tot Behoud van Boer en Milieu
Er is een condoleanceregister geopend:
https://www.memori.nl/gedenkplaats/jaap-van-bruchem
Neem 55 minuten de tijd en neem kennis van de film waarin Jaap zijn kennis uitlegt.
Film: Winst met kringlooplandbouw
Link; https://youtu.be/brx19spJXZM