De VBBM is altijd een strijdbare vereniging geweest. Wel voor de goede zaak: Mogelijkheden verwezenlijken voor het bovengronds aanwenden van mest. Bij wet (Besluit Gebruik Meststoffen) is deze wijze van natuurlijk bemesten sinds 1993 verboden. In plaats daarvan is het ondergronds aanwenden van mest verplicht gesteld. De VBBM heeft zich altijd verzet tegen het ondergronds inwerken van mest. Deze onnatuurlijke toediening is enerzijds geen oplossing, maar de oorzaak van veel andere problemen.
Met andere woorden:
Door de berekende hoge uitstoot van ammoniak bij het bovengronds aanwenden van mest is deze wijze niet meer toegestaan. Echter, het ondergronds aanwenden verplaatst de ammoniak naar de bodem (nitraat, blauwzuurgas en lachgas vorming). Bovendien heeft mest licht en zuurstof nodig, om vervolgens door bacteriën en allerlei organismen klaar wordt gemaakt als voeding in de bodem. Dit natuurlijke proces wordt verstoord door ondergrondse aanwending: de mest die op deze wijze in de grond wordt gebracht onttrekt zuurstof aan de bodem om te rijpen. Gevolgen zijn een zuurstofarme omgeving in de bodem, een veranderd klimaat wat ingrijpt op de biodiversiteit onder de grond. Blauwzuurgas is bijvoorbeeld zeer giftig en dodelijk voor de bacteriën en organismen in de bodem. Terwijl de diversiteit aan bodemleven juist cruciaal is voor het vrijmaken van een compleet aanbod aan nutriënten en een volledig aminozuren patroon voor het gewas. Het gevolg? Een minder weerbare bodem (vatbaarder voor ziektes, aantasting en erosie), minder complete gewassen en daardoor minder gezond dieren (koeien) die ook weer minder gezond, compleet, voedsel kunnen produceren voor de mens.
Wat ook volgens VBBM een voorwaarde is voor bovengronds bemesten, omdat wij hier draagvlak voor willen blijven behouden, is de mestkwaliteit van de koeien. Deze moet goed zijn, dat wil zeggen, weinig ammonium stikstof bevatten, hoge verhouding organisch gebonden stikstof, goede C/N verhouding en gefermenteerd zijn, in plaats van verrot. Alleen met mest die van goede kwaliteit is, kan de bodem, maar eigenlijk de miljarden organismen in die bodem, op de juiste wijze gevoed worden.
Het bovengronds bemesten is slechts 1 schakel in een gehele keten op een agrarisch bedrijf. Iedere interventie in een schakel in die keten veroorzaakt ook weer een beweging in de opeenvolgende schakels van die keten. Dat is de kringloop van de landbouw. Om ervoor te zorgen dat die kringloop, die men ook zou kunnen zien als een vicieuze cirkel, een opwaartse beweging maakt is het noodzakelijk dat de balans positief is. De kringloop is dan zogenaamd gezondmakend, en zit niet in een negatieve spiraal. Om die opwaartse beweging te bewerkstelligen moet het uitgangspunt altijd de biologie zijn. Geen techniek of chemie. Het volgen van de principes die de natuur zelf ook volgt, want dat systeem werkt zo perfect, dat geen mens het heeft kunnen bedenken.