image
headerfoto-devbbm-2

Algemene ledenvergadering 12 april 2023

Rond 40 VBBM-leden zijn naar Dronten gekomen voor de vergadering.
In de vergadering kwamen aan de orde:
  • het project effecten mesttoediening op bodemkwaliteit van de WUR en het Louis Bolk instituut, de proefvelden liggen op 2 bedrijven in Friesland, de proef loopt tot en met 2024 dus de volledige uitslagen laten nog even op zich wachten.
  • Bestuurswisseling, Anita Zeestraten nam afscheid van het bestuur en Duco Hoogsteen neemt het stokje over.
Het tweede deel van de avond sprak Corné Pieterse van de universiteit van Utrecht over zijn werk. Hij is bioloog en hoogleraar plant-microbe interacties.
In het kort te bekijken in onderstaand filmpje:
https://www.youtube.com/watch?v=OS-H6hCfZls

Mededeling van de penningmeester: binnenkort zullen de facturen worden verstuurd m.b.t. de contributie 2023

Nieuwsbrief van de stichting Samenleving-Landbouw-Natuur

Geachte lezer,
De stichting Samenleving-Landbouw-Natuur (SLN) heeft zichzelf als taak gesteld om het fundament te achterhalen van de velen meningen die er zijn over stikstof en aanverwante onderwerpen. Eén van de vragen die de stichting SLN stelt betreft de bewering dat de natuur "omvalt" Om hierin helderheid in te krijgen is niet eenvoudig.
In onze nieuwsbrief staat over de bewandelde weg een vervolgverhaal. Vragen en doorvragen bij de provincies als bevoegd gezag bleek niet te leiden tot concrete antwoorden. Herhaaldelijk moesten we concluderen dat geen antwoord kon worden gegeven op bepaalde cruciale vragen. Na een aantal pogingen om zicht te krijgen op de staat van de natuur, moest worden vastgesteld dat SLN niet op het goeie spoor zat. Wel kon een aantal conclusies worden getrokken, maar het ontstane beeld was niet volledig.
Als laatste is ervoor gekozen om databanken te analyseren die helderheid zouden kunnen verschaffen over het verloop van de natuur door de jaren heen. Een enorme uitdaging! Onze onderzoeker heeft de ontwikkeling van 521 belangrijke flora- en faunasoorten geanalyseerd vanaf 2000. Tevens heeft hij van 63 achteruitgegane soorten kunnen achterhalen in hoeverre stikstof een belangrijke drukfactor is.
De uitkomst is buitengewoon interessant en misschien verrassend:
- Van alle onderzochte typische habitat 2000 soorten is 88% stabiel gebleven, dan wel vooruit gegaan;
- Stikstof speelt niet (meer) de hoofdrol bij achteruitgang van soorten, maar deze plaats is ingenomen door andere drukfactoren, in het bijzonder is verdroging (hydrologie) als drukfactor belangrijker geworden.
- De stikstofgevoelige planten en mossen hebben zich significant beter ontwikkeld dan stikstofminnende soorten.
De conclusie is dan ook dat onze natuur helemaal niet "omvalt ".
Hiermee wordt Nederland niet gevrijwaard van onderhoud en verbetering van onze natuur. Wèl is het gerechtvaardigd dat een nuance wordt betracht over de invloed van drukfactoren.
De Instandhoudingsplicht opgelegd vanuit de EU wordt door juristen uitgelegd dat alle risico's op vermindering uitgebannen moeten worden. Dit is een onmogelijk opgave!
SLN geeft de politiek als aanbeveling dat de stikstofwet van 2019 van tafel gaat en dat een verbindende dialoog tussen samenleving, landbouw én natuur moet worden georganiseerd. In die dialoog moeten oplossingen worden aangedragen voor conflicterende belangen, waaronder waterwinning, water-veiligheid, regionale economie, sociale cohesie en voedselzekerheid. Als dat niet gerealiseerd wordt is aanscherping van de stikstofwet en uitvoering van het Nationaal Programma Landelijk Gebied zinloos en zijn de tientallen miljarden euro's weggegooid geld.

Heeft u vragen: info@samenlevinglandbouwnatuur.nl

Van plan om de transitie naar biologisch te maken of al bezig met biologisch en behoefte aan inspiratie of uitwisseling van ervaringen?

Uitnodiging Bio-Inspiratiedag: 8 juni, 13.00 uur

bij biologisch melkveebedrijf van Mts Kemper-Vullinghs, Hennestraatje 1 in Weert.
De BioInspiratiedag van BioLogisch Limburg is de ultieme gelegenheid om naartoe te komen. De tweede BioInspiratiedag is op donderdag 8 juni. Het is een interessante middag voor zowel gangbare als biologische ondernemers.
Het bedrijf werkt nauw samen met het biologisch akkerbouwbedrijf Dijkerhof van Mts Corsten-Breukers uit Kelpen op het gebied van bouwplan, bemesting, niet kerende grondbewerking en vaste rijpaden. Op de locatie in Weert worden wortelen, aardappels en uien geteeld.
Opening
De inspiratiedag begint om 13.00 uur. Bij de opening wordt ingegaan op de samenwerking tussen deze twee bedrijven. Waarom werken ze samen en wat zijn de voordelen? Wijnand Sukkel van Wageningen UR gaat hierover in gesprek met beide ondernemers.
Geleide rondgang
Om 13.45 uur begint de geleide rondgang langs vijf objecten. Er is een rondgang voor de plantaardige sectoren en een voor de melkveehouderij.
werk dit om tekst in te voegen.
De melkveehouders bezoeken de volgende objecten:
- Kruidenrijk grasland
Gerard Kemper (foto) heeft in zijn kruidenrijk grasland met een zaadmengsel van Neutkens ingezaaid. Kevin Mannens van Neutkens licht toe wat de functie van de verschillende soorten kruiden is en laat via een profielkuil zien hoe de beworteling is.
- Maisteelt
Grietje Raaphorst van Nordic Maize Breeding en Marie Wesselink van Wageningen UR nemen u mee in de biologische maisteelt. Mais wordt, als het om nitraat gaat, als een uitspoelingsgevoelig gewas gezien. Zou de biologische bemestingsstrategie de uitspoeling kunnen verlagen?
- Rantsoen
Harry van Krey, specialist biologische melkveehouderij bij Agrifirm gaat in op het rantsoen. Aan de hand van de biomonitor gaat hij in op efficiënt eiwitgebruik in relatie tot melkproductie en krachtvoerkosten.
- Zomerstalvoedering
Naast weidegang past Gerard Kemper zomerstalvoedering toe. Dit past erg goed in de samenwerking met het akkerbouwbedrijf. Gerard legt uit waarom dit zo goed op zijn bedrijf en in de samenwerking met Corsten past.
- Weerbaar telen
Koen van Didden van het LLTB-bodemteam gaat in op het aspect van weerbaar telen. Welke invloed hebben de sporenelementen en het bodemleven op de kwaliteit en weerbaarheid van het gewas?

Getuigschrift 2022

De kringloopwijzer t.b.v. het VBBM getuigschrift 2022 kunnen worden ingestuurd naar
contact@devbbm.nl (het liefst XLM-INPUT)
De aanvullende vragen zijn via de ledenlijst verstuurd.
Niet ontvangen? Neem contact op met contact@devbbm.nl

Het VBBM-platform, communicatie-app via Bundeling.

Onze community-manager Irene heeft sinds kort een item in het menu toegevoegd:

Boerenarchief

We laten het prikbord vallen maar gaan verder met het boerenarchief. Het gaat om het rubriceren van de kennis ingebracht door VBBM leden. Irene, onze community-manager zal de informatie (proberen) overzichtelijk te behouden om makkelijk na te kunnen lezen.

Iedereen die lid is of wordt van de VBBM heeft toegang tot het VBBM-platform. De kosten van het platform worden betaald uit de contributie

Algemeen contact persoon is Walda Schenk, u kunt bellen of mailen naar 06-1043 1150 of contact@devbbm.nl. Wilt u contact met het bestuur van de VBBM, bel met uw regionale bestuurslid.
Email Marketing Powered by MailPoet