image
headerfoto-devbbm-2
Beste VBBM leden,

Na een natte februari maand kregen we een droge maand maart. Velen konden met de voorjaarswerkzaamheden beginnen. Hier en daar lopen de eerste koppels koeien weer buiten waar deze hun eigen hoogwaardige voer weer op kunnen nemen en het land weer emissie-arm bemesten.
Vanaf 2e helft februari zijn de mestmonsters weer genomen bij diegene die zich daar voor aangemeld hadden. Het aanmelden hiervoor schijnt toch elk jaar weer een soort struikelblok te zijn voor een deel van de groep. Wanneer de aanmeldingen eerder binnen zijn kan er eerder gestart worden en heeft u de analyse ook eerder in huis.
Ook zijn er weer een aantal goed bezochte regiobijeenkomsten geweest. Helaas zijn er ook 2 niet door gegaan wegens te weinig aanmeldingen.

Zoals gecommuniceerd in nieuwsbrief februari is de VBBM betrokken aan het onderzoek over de effecten van mesttoediening op bodemkwaliteit. Bedrijven die mogelijk mee kunnen draaien in dit onderzoek zijn benaderd door Louis Bolk Instituut. Hier zitten ook VBBM leden bij. De mestmonsters die hiervoor nodig zijn, zijn in maart genomen door Arjan zodat het op dezelfde wijze gedaan wordt zoals we het al jaren gewend zijn.
Meer hierover kunt u vragen op de aankomende algemene ledenvergadering aan de onderzoekers en het VBBM bestuur.

Hartelijke groet,
het VBBM bestuur.

De VBBM voorjaarsledenvergadering 2022 wordt gehouden op 21 april 2022

De zalen van de Hoeksteen waren bezet, maar gelukkig kunnen we uitwijken naar de Warmonderhof, Wisentweg 12, 8251 PC Dronten, 0321-33 70 90

Aanvang 20 uur

Zoals u heeft kunnen lezen werkt de VBBM mee aan het project effecten mesttoediening op bodemkwaliteit 2021 door de WUR en het Louis Bolk-instituut.
Gerard Veltkamp van de WUR en Nick van Eekeren van het Louis Bolk-instituut zullen deze avond aanwezig zijn om vragen over het project te beantwoorden.

PS. Agenda en benodigde stukken volgen nog.

Digitale graslandgebruikskalender: praktische tool voor verbetering van de ruwvoederwinning

Via Tjerk Hof kregen we de volgende informatie over een digitale graslandgebruikskalender:
"Bedrijven die hun ruwvoerderwinning op orde hebben behalen een hogere winst. Door gericht te bemesten en op het juiste moment te oogsten win je meer voer van een betere kwaliteit. Dit leidt tot lagere kosten voor de aankoop van voer.
Verbeter je ruwvoerwinning door gebruik te maken van de digitale graslandgebruikskalender (DGGK). Maak hierin eenvoudig een bemestingsplan en registreer vervolgens je activiteiten.
In de DGGK bewaar je alle informatie over de ruwvoerderwinning overzichtelijk op één plek. Zo weet je altijd en overal wat je waar wilt bemesten, welk gebruik je in gedachten had en hoeveel dierlijke mest en kunstmest je elk perceel wil geven en al hebt gegeven.
Werkzaamheden kun je inzien en registreren, waar je wilt, met je smartphone.
Ter ondersteuning van de ruwvoerderwinning kun je deelnemen aan een aantal themabijeenkomsten, te weten:
  • April: Bemesting na de eerste snede
  • mei/juni: Omgaan met doorschietend gras en wanneer geef je de laatste bemesting
  • augustus/september: Benutten van najaarsgras
  • november: terugblik op het groeiseizoen en opstellen van een bemestingsplan voor 2023
De Digitale Graslandgebruikskalender is ontworpen door melkveehouders vanuit de stichting Boer&Data ( https://boerendata.nl/ ) en is ontwikkeld door VAA Data Works (https://www.vaa.com/) . Deze samenwerking is tot stand gekomen omdat beide partijen streven naar het versterken van de datapositie van de melkveehouder en het aanbieden van praktische tools, die waar mogelijk gebruik maken van bestaande informatie, om het dagelijks management op de bedrijven te ondersteunen.
FarmHackNL ondersteunt de stichting Boer&Data."

Een artikel – inclusief de video – staat nu online op de site van LTO Noord, te vinden via deze link. Het artikel stond kortgeleden ook in Nieuwe Oogst.

Opgeven voor de bijeenkomsten kan bij Tjerk Hof: tjerk@mtshof.nl of 06-2156 2536

Voortgang Bundeling communicatieplatform

Het bestuur is verder druk met het gebruiksklaar maken van het digitale platform van Bundeling.
Het inrichten van de app vraagt nogal wat werk, maar het vordert.
Als de ledenlijst erin zit en geordend is dan kunnen de uitnodigingen verstuurd. Hopelijk aankomende maand.

De VBBMVBBVBBBBM

Algemeen contact persoon is Walda Schenk, u kunt bellen of mailen naar 06-1043 1150 of contact@devbbm.nl. Wilt u contact met het bestuur van de VBBM, bel met uw regionale bestuurslid.