image
headerfoto-devbbm-2
Beste VBBM-Leden, donateurs en belangstellenden,

Vóór u alweer de laatste nieuwbrief van het jaar.

In deze brief wil ik met u hebben over hoe vroeger onze voorouders in de Germaanse Tijd de laatste dagen werd beleefd, de zgn Rooknachten.

De "Raunächten" zijn de 12 nachten die het verschil maken tussen het zonne- en maanjaar. Vroeger telde men de maanden in manen, en begon een nieuwe dag bij het invallen van de nacht. Dit betekende dat er aan het eind van het jaar 12 nachten overbleven om aan de 365,5 dagen te komen om te matchen met de zonnecyclus. Deze nachten zijn de nachten buiten de tijd.
De Rooknachten beginnen op de vooravond van Midwinter en vallen in de donkerste periode van het jaar, waarin de tijd stil lijkt te staan en de natuur in rust is.
Dit is de tijd van reflectie op het afgelopen jaar , zodat je het kunt loslaten en de lessen eruit mee kunt nemen naar het volgende jaar.

Wellicht een mooi idee om dit mee te nemen voor jezelf of voor een mooi gespreksonderwerp bij u aan tafel.

Fijne gezegende dagen voor u en uw gezin.

Namens het VBBM-bestuur,
Jon Bergeman
Bedrijfsbezoek statenlid FNP (Fryske Nasjonale Partij).

Dinsdag 19 december mochten we Tjitte Hemstra ontvangen op ons melkveebedrijf.

Vanuit het bestuur van de VBBM hebben we besloten het gedachtegoed van de VBBM onder de provincies bekender te maken.
Het was een plezierig gesprek.
We hebben uitgelegd hoe we met het bedrijf van intensief naar extensief in stapjes hebben veranderd. De speerpunten van de VBBM zijn onmisbaar geweest in dit proces. Lager eiwit, veel stuctuur-rijk voer en vooral de de bodem centraal stellen in de bedrijfsvoering.
De weg van intensieve bedrijfsvoering liep voor ons dood. Door de fosfaatregelgeving destijds konden we met 30.000 liter per hectare niet meer uit de voeten in de langjarige toekomst-visie.

We konden Tjitte goed uitleggen dat extensivering een proces is van minimaal 10 jaar. Je moet in kleine stapjes je bedrijf veranderen. Bij ons bedrijf zijn we begonnen met het voer en de juiste adviseurs om ons heen te verzamelen.
Dat betekende voor ons dat we zelf de rantsoenen gingen berekenen en afscheid namen van vaste begeleiding op veevoer gebied.
We zijn gestopt met maisbouw omdat we ons bedrijf, dat in het veenweidegebied ligt, in zijn kracht terug wilden zetten. Dit hield in dat je terug moet naar blijvend grasland. En veel vers gras.
Door deze keuzes konden we de gehele eiwit aankoop van soja tot 0 reduceren en maken we alleen nog als krachtvoerbron gebruik van lokaal geteelde granen van de Friese klei.
We zagen ook dat onze veenbodem niet meer daalde maar dat door het bodembeheer van afgelopen jaren de bodem zich veel veerkrachtiger gedraagt. Dit houdt concreet in dat het water bufferend vermogen enorm is toegenomen en door het rijke bodemleven is de bodem luchtiger geworden en de bodem in massa is toegenomen in plaats van ingeklonken.
Verder konden we de kunstmestgift minimaliseren door ons bodembeheer. Wij zijn van maximale kunstmestgift naast derogatie in 5 jaar tijd teruggegaan naar enkel alleen op de eerste snede 40 kg zuivere stikstof uit kunstmest. Dit is een enorme reductie. Door de langzame afbouw (elk jaar 20 kg N minder) hopen we teelt seizoen 2025 zonder kunstmest te kunnen. Tot nu toe heeft de afbouw namelijk niet geleid tot productie derving. En is de kwaliteit gras en dan voornamelijk de eiwitkwaliteit enorm toegenomen.

We merkten aan Tjitte dat hem dit aansprak omdat er voor de provincie een enorme opgave ligt voor het veenweidegebied. We hebben aangeven dat de provincie de ondernemers ook in die discussie mee moet nemen en te werken in stappen. In plaats van rigoureus van bovenaf acuut in te grijpen.


Iedereen die lid is of wordt van de VBBM heeft toegang tot het VBBM-platform, kennis-app van VBBM-leden.

De kosten van het platform worden betaald uit de contributie.

Algemeen contact persoon is Walda Schenk, u kunt bellen of mailen naar 06-1043 1150 of contact@devbbm.nl. Wilt u contact met het bestuur van de VBBM, bel met uw regionale bestuurslid.
Email Marketing Powered by MailPoet