image
headerfoto-devbbm-2
Beste VBBM-nieuwsbrief-lezers,

Donderdag 1 juni was er commissievergadering mestbeleid in het tweede kamer gebouw.
Een commissie vergadering wordt gevoerd door kamerleden van de portefeuille landbouw samen met minister Adema.
De afgelopen tijd heeft netwerkGRONDIG samen met de VBBM gesprekken gevoerd met Tjeerd de Groot van D66. Dit jaar eindigt de vrijstelling. Tjeerd was bereid om tijdens de vergadering aan de minister verlening van de vrijstelling te verzoeken. Zeker omdat gelet de voorwaarden van de vrijstelling het om extensieve melkveebedrijven gaat. De minister is bereid een jaar te verlengen omdat er momenteel nog een onderzoek loopt naar bodemkwaliteit. Verschillen in de bodems worden onderzocht onder omstandigheden van bovengronds aanwenden en zodenbemesten. In de loop van 2024 wordt het onderzoeksresultaat verwacht.
Tijdens de vergadering heeft GRONDIG nog app-contact gezocht met D66 omdat wij een jaar wat mager vonden. Normaal duurt de vrijstelling 5 jaar. Op advies van D66 in het app-verkeer laat zij het bij een jaar en dient dus geen extra motie in.
Omdat er een onderzoek loopt is een motie minder kansrijk, want een minister wacht normaliter eerst onderzoeksresultaten af.
Deze toezegging van de minister betekent concreet dat de vrijstelling in ieder geval in 2024 doorloopt.
Tekst: Netwerk GRONDIG.

Met vriendelijke groet,
Bestuur VBBM.

De Afrekenbare Stoffen Balans en het VBBM getuigschrift

Het VBBM-bestuur ziet in de Afrekenbare Stoffen Balans (ASB) een kans om onze goede landbouwpraktijk mee te illustreren. Het is de oude MINAS, toen de sector via een mineralenbalans de totale stikstofbedrijfsoverschotten moest reduceren. Dit kwam vaak neer op een vermindering van 400 kg stikstofoverschot per hectare of meer naar minder dan 180 kg stikstof per hectare.
Kringloopboeren/ VBBM-ers lieten zien dat met minder input van kunstmest- en krachtvoerstikstof (eiwit) niet alleen milieuwinst, maar ook economische winst te halen was.
Voorzitter Erik Valk:
"In onze bestuursvergadering hebben wij gesproken over deze Afrekenbare Stoffen Balans. Wij zijn van mening dat dit een goede aanvulling is op ons Getuigschrift. Reden hiervoor is dat dit kengetal aan kan geven dat "alles wat er niet in gaat, kan ook niet verloren gaan!"

Er zijn een aantal ASB’s van VBBM bedrijven uitgerekend. De ASB lijkt een goede aanvulling en ondersteuning op ons getuigschrift en als zodanig het onderzoeken waard.

Minder eiwit, meer structuur zodat de koe goede mest produceert met een laag aandeel ammoniakale N, die bovengronds wordt uitgereden, in kleine hoeveelheden het liefst aangelengd met water en daarbij zoveel mogelijk weiden.

De kwaliteit van melk.

In dit artikel wil ik graag de aandacht vragen voor melkkwaliteit, maar dan gekoppeld aan de bedrijfsvoering die onder de VBBM boeren praktijk is geworden.
Dat wil zeggen, een bedrijfsvoering die gebaseerd is op een lage input.
Veel voedermiddelen van het eigen bedrijf waarvan vaak een groot aandeel bestaat uit gras.
De ruime koolstof /stikstof verhouding waarnaar de VBBM boer streeft wordt gerealiseerd door een laag eiwit aanbod in het rantsoen. Een sterke basis voor een emissiearme bedrijfsvoering, maar wat zijn de effecten daarvan op de kwaliteit van melk?
Wanneer we als boeren onder elkaar spreken en denken over melkkwaliteit gaat het meestal over de gehalten vet, eiwit en misschien ook nog lactose, en daarnaast over de afwezigheid van vuil, antibiotica en ongewenste bacteriën.
Intussen zijn er steeds meer mensen die om diverse redenen op zoek zijn naar melk met bijzondere eigenschappen. Misschien omdat men zich verdiept heeft in de materie vanuit interesse, soms ook vanwege diverse gezondheidsproblemen.
Steeds meer mensen kampen met problemen rondom het verdragen van regulier voedsel.
Je kunt denken aan lactose-intolerantie en melkallergie, maar ook aan obesitas, diabetes, een verhoogd cholesterol of andere hart en vaatziekte gerelateerde (stofwisseling-)problemen.
Melk of gefermenteerde melkproducten kunnen hierin een belangrijke rol van betekenis spelen.

Melk van koeien die (vrijwel) uitsluitend geweid worden leveren melk met een hoger aandeel onverzadigde vetzuren. De hoeveelheid ALA (Alfa-linoleenzuur) laat bijvoorbeeld een verdubbeling zien. ALA is een essentieel vetzuur voor mensen en zoogdieren dat het lichaam niet zelf kan maken. Het is o.a. belangrijk voor de instandhouding van normale cholesterol gehalten in het bloed.
Gras gevoerde koeien hebben verder een gunstiger verhouding omega 3 & 6. Ook dat past eveneens in een gezond voedingspatroon.
Verder kunnen we ook denken aan de mogelijkheid van selectie op genetische eigenschappen van melkkoeien zoals bijvoorbeeld het A2 gen. De vertering van melk van koeien met dubbele A2 genen verloopt anders dan reguliere melk en kan daarom de oplossing zijn voor mensen die reguliere melk niet kunnen verdragen.
En als laatste noemen we nog de intensieve bewerkingen die producten ondergaan voordat deze in het winkelschap terecht komen. Veel van deze bewerkingen zijn bedacht om een lange houdbaarheid termijn te verkrijgen. Doormiddel van verhitting op hoge temperaturen worden bacteriën en andere schadelijke organismen gedood.
Door het homogeniseren onder hoge druk worden de vetbolletjes verkleind zodat de melk niet meer oproomt.
Echter deze bewerkingen hebben ook neven effecten. De van nature lange vet- en eiwit structuren breken, en belangrijke enzymen gaan door de bewerkingen verloren.
Steeds meer mensen schrijven de problemen bij de vertering van hun voedsel toe aan de intensieve bewerkingen ervan. Wie meer wil lezen verwijzen we graag naar https://www.milkandhealth.com/

De VBBM stelt de kringloop centraal: bodem- plant -dier en -producten worden met zo min mogelijke externe input op een zo natuurlijk mogelijk manier gemanaged. De wereld van melk is complex, maar even harmonisch als een gezonde bodem.
Zo gaat het van gezonde mest naar bodem, plant en koe, door een gezond product naar een gezonde consument.

Jaco Visscher.

BioInspiratiedag bij VBBM-lid Gerard Kemper: zo'n 50 deelnemers geïnformeerd en geïnspireerd

Een inspirerende locatie, interessante informatie, stralend weer en zo'n 50 belangstellenden maakten de BioInspiratiedag van BioLogisch Limburg donderdag 8 juni bij Mts. Kemper in Weert tot een succes.
Naar deze middag kwamen onder andere gangbare boeren, biologische boeren en boeren in omschakeling. Wijnand Sukkel van Wageningen University & Research (WUR) liet de aanwezigen eerst het verhaal horen van melkveehouder Gerard Kemper en akkerbouwer Marc Corsten. Zij vertelden op welke biologische manier zij de handen in elkaar hebben geslagen. "Het gaat niet om geven en nemen, maar om geven en krijgen", zo vindt Gerard Kemper als het gaat om samenwerken
Tekst: biojournaal

Iedereen die lid is of wordt van de VBBM heeft toegang tot het VBBM-platform. De kosten van het platform worden betaald uit de contributie

Algemeen contact persoon is Walda Schenk, u kunt bellen of mailen naar 06-1043 1150 of contact@devbbm.nl. Wilt u contact met het bestuur van de VBBM, bel met uw regionale bestuurslid.
Email Marketing Powered by MailPoet